Hiukan rinteen elämysvalot

Valosuunnittelija Jukka Laukkanen suunnittelemat elämysvalot ja valoshow Hiukan hiekkarinteillä Sotkamossa ovat ilahduttaneet niin paikallisia kuin turistejakin vuodesta 2021 saakka. Sun Effects vastasi toteutuksen teknisestä suunnittelusta ja ohjelmoinnista sekä projektiin parhaiten soveltuvien välineiden valinnasta yhteistyössä Laukkasen kanssa. Sähkösuunnittelusta vastasi Pöyry.

Projekti lähti liikkeelle, kun Sotkamon kunta ja Laukkanen pohtivat, miten Sotkamon kirkonkylää voisi elävöittää asukkaille ja saada osa Vuokatin turisteistakin vierailemaan kuntakeskuksessa. Valotaide on loistava väline wau-fiiliksen synnyttämiseen ja arkipäiväisten ympäristöjen muuttamiseen mielikuvitusta kutkuttaviksi tiloiksi. Laukkasen ehdotus valollisesta toteutuksesta, joka tekisi ihmisiin vaikutuksen ja saisi heidät jakamaan kuvia ja videoita sosiaaliseen mediaan, sai vastakaikua.

Hiukan rinteet valikoituivat toteutuksen näyttämöksi, sillä Hiukan alueen kehityssuunnittelu oli samaan aikaan kunnalla työn alla.

Elämysvalot valaisevat Hiukan rinteen vuoden pimeänä aikana syyskuun alusta maaliskuun loppuun. Teoksen perusteemoissa ollaan luonnon äärellä: ruska, talvi ja revontulet. Lisäksi vuodenaikojen sesonkiteemat kuten itsenäisyyspäivä, joulu ja ystävänpäivä tuovat vaihtelua sisältöön. Jopa paikallinen urheilujoukkue, Sotkamon Jymy on saanut oman värityksensä rinteeseen. Maaliskuussa 2022 paikalla nähtiin Ukrainan lipun värit.

Lauantaisin klo 20 paikalla pääsee kokemaan 5 minuuttia kestävän valoshow’n, josta pieni pätkä sivun ylälaidasta löytyvästä videosta.